Ořechy, jako mandle jsou bohaté na vitamin E napomájí zdraví mozku a soustředění. Přidáním mléka, sladkých brambor a jablka jsou dobrou volbou jídla, které napomáhá zlepšit Vaši koncentraci !!
Pro zvýšení koncentrace Mandle + Sladké brambory + Jablko + Mléko
Tohle velmi zdravé a výživné smoothis Vám jistě příjde k chuti! Jako lehký oběd je právě tento nápoj tou pravou volbou! 🙂
Neznáte sladké brambory ( odborně : Povijnice batátová) ??? Tak se pokusím je trošku přiblížit .
Tyto „Sladké brambory“ nemají s opravdovými bramborami nic společného; jsou totiž příbuzné svlačci, se kterým patří do stejné čeledi. Pěstovaly se odedávna v Peru, nyní se s nimi setkáváme po celých tropech; je to typická plodina zejména v Polynésii.
Svoji zářivou barvu získaly díky vysokému obsahu karotenoidů. Patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny a obsahují kvalitní sacharidy, 70 % vody, 18 % škrobu a 6 % cukru (dohromady 24 % sacharidů). Jejich energetická hodnota je větší asi o polovinu než u obyčejných brambor. Sladká chuť je díky fruktóze, glukóze a sacharóze. V některých zemích se listy dávají jako krmivo pro zvířata kvůli velkému obsahu železa, vitamínu A, B, C, E a vláknině. Betakaroten je rostlinné barvivo, působící proti vzniku některých druhů rakoviny (žaludku, slinivky břišní, úst a dásní) a makulární degeneraci. V batátech je betakarotenu výjimečné množství (jeden batát dodá 187 procent doporučené denní dávky).
Pro koho jsou výhodné?
Batáty se doporučují při diabetu 1. i 2. typu, celiakii, zrychleném životním stylu, redukci váhy, připravíme-li je tedy dle zásad racionálního stravování, jak si ukážeme níže, dobře je snášejí také pacienti s histaminovou intolerancí. Díky vyššímu množství draslíku doporučuji při srdečně cévních chorobách. Výborné jsou pro děti, díky své jemné konzistenci mohou vhodně doplnit rovněž i geriatrický jídelníček.
Recept sestavený přímo pro odšťavňovač HUROM
Co budete potřebovat :
- 3 větší sladké brambory
- 1 jablko
- 200 ml mléka150 g mandlí
- 150 g mandlí
Příprava:
Brambory uvaříme a nakrájíme na menší kousky. Jablko omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Mandle opražíme a namočíme na půl hodiny do mléka.
V odšťavňovači HUROM H 400 ( nebo H 310A) si nejprve odšťavňíme půlku jablka, poté přidáme uvařené sladké brambory a nakonec přidáme mandle s mlékem.
Necháme v odšťavňovači pár minut promíchat a poté můžeme nalít do sklenice a konzumovat tuhle zdravou pochoutku! 🙂